Skip to main content

HISTORIE

DISKID opende op 16 juni 1987.
Sindsdien en tot  augustus 2009 werd  de winkel gerund door mij (Hank Monteban) met wisselende hulpkrachten. Sinds augustus 2009  is mijn partner Antoinette Kroon van de partij. Al vanaf onze prille jeugd verzamelen wij platen.

15 JAAR DISKID IN DE VECHTSTRAAT

vechtstraat zz800In deze lange periode kwam Diskid tot grote bloei. Al binnen enkele jaren kon worden uitgebreid en verbouwd.
De cd deed zijn intrede. Recensenten van popbladen en kranten werden benaderd en leverden met regelmaat partijtjes en tot op de dag van vandaag.
In 1998 ontdekte Antoinette de winkel en kocht haar eerste plaat bij Diskid. Na circa 15 jaar verhuisden we naar een kleiner pand: maar wel in de binnenstad.

 

 

13 JAAR DISKID IN DE SPOELSTRAAT

spoelstraat ant 10Doordat ook klanten hielpen met de verhuizing naar de Spoelstraat 14, kon binnen een week worden geopend achter de Bieb. In 2009 monde de relatie met Antoinette ook uit in een partnerschap binnen Diskid. Het leek ons leuk om ook eens een platenbeurs te organiseren. Uiteindelijk werden het er zes.  Twee edities in de Broerenkerk (2009 en 2010) waarvan de laatste meerdaags, een in de Grote Kerk (2011) en drie in "De Weijenbelt" 2013, 2014 en  2016. De laatste beurs trok ruim 800 betalende bezoekers.  O.m. uniek was onze benadering van gelijke kansen voor iedereen: geen handel vooraf maar pas na  openstelling voor het publiek. De beurzen waren geliefd bij zowel bezoekers als standhouders (veel particulier). We werden benaderd om te switchen naar een veel grotere locatie. Wij vonden het echter verstandiger om onze energie te besteden aan de sterk toegenomen interesse voor de winkel nadat deze in augustus 2015 verhuisde naar de huidige locatie in de  Sassenstraat.  

 

8  JAAR DISKID IN DE SASSENSTRAAT

Op 2 september 2015 gingen we in de Sassenstraat van start.
Dit is een toplocatie en verreweg de beste stek ooit.
De sfeer in de grotere winkel is een verademing . Voor velen is een bezoek tevens een rust-en ontspanningsmoment.

De winkel is vorm gegeven op een wijze die de vinylbeleving verhoogt. Onze klanten komen werkelijk overal vandaan en zeker 50% komt van buiten Zwolle. De binding met de klant ervaren wij als heel bijzonder.

In de verkiezing tot Vinylzaak van de Benelux ( nu circa 275  platenzaken! ) door lpvinyl: het oudste nederlandse vinylplatform, behaalde Diskid in 2014 een top 10 notering.
In 2015 stegen we van de zesde naar de tweede plek en in 2016 wisten we deze  tweede positie met succes te verdedigen.

Het gaat natuurlijk om de eerste plek en in 2017 lukte dat. In 2018 prolongeerden we de titel zeer overtuigend.  Opnieuw hartelijk dank alle stemmers voor jullie bijdrage! In het bijzonder ook de fans die extra inzet leverden om onze achterban en sympathisanten  aan de jaarlijkse verkiezing te herinneren of op de hoogte te brengen. 

In 2019 besloten we structureel niet meer aan de verkiezing deel te nemen. De titels stonden immers in de boeken en een nieuwe titel zou weinig meer toevoegen. De animo voor de verkiezing zou naar onze mening ook zijn gebaat bij terugtreding van de gedoodverfde favoriet. Het was hoog tijd voor een nieuwe winnaar.  Bij voorkeur natuurlijk een met hart en ziel voor de goede vinylzaak.  Dat is prima gelukt.  Ook de interesse voor de verkiezing nam inmiddels weer  toe.  Wij stappen echter niet uit om later weer in te stappen..... 

 

  

Foto 1 op History

Foto 2 op History

ZYes de Votekat